
TORP STEN FOR STEN
– OM BYGGET OG VIRKSOMHETEN
Det karakteristiske mursteinsbygget ved Mjøsa på Hamar har levd, huset og preget mange liv.
Lokalt er eiendommen kjent som “Torp legesenter”, og mange har personlige historier knyttet til huset.
Vi har valgt å beholde TORP som navn på næringsvirksomheten i bygget,
og har som mål for driften å skape et åpent hus med variert innhold relatert til kultur,
mat, natur og helse i et bærekraftig perspektiv.
Sammen med dere – besøkende, leietakere, frivillige og bidragsytere –
ønsker vi å legge til rette for berikende møter, skape rom for fellesskap og samvær, utfoldelse og ro.

FRA VILL A
TIL LEGESENTER
Den velkjente legen Helge Eivind Torp (1919-2006) bygget på en murvilla fra 1950 og startet opp et av Norges første private polikliniske spesialistsentre på Hamar i 1974. Les mer om oppstarten av legesenteret her.
Dr. Helge Eivind Torp. (Foto: Hamar Arbeiderblad)
mot alle odds
Torp var kjent for sin egen sykehistorie. På tross av et dårlig utgangspunkt med livstruende helseproblemer (poliomyelitt og tuberkulose i barndommen) og amputerte ben, tok han utdannelse (først fra senga, senere i rullestol og så på krykker), ble lege og virket på Hedemarken. Han tok doktorgrad i 1986, i en alder av 67 år.
Torp har beskrevet sitt eget liv i flere bøker, blant annet i Er detta legen? Hvordan Fanden skal det da gå med pasienten! (1994). Tittelen er hentet fra Leif Justers uttalelse da dr. Torp – med proteser på begge bein og en underlig gange – kom inn på sykestua hans på Rikshospitalet i 1964. Doktoren tok kveldsrunden sammen med en sykesøster. I boka skriver Torp: “Juster var litt i halvsøvne. Da han så meg og min måte å gå på, var han tydeligivis ikke helt sikker på om han så syner eller ei. (…) Replikken førte til stor haloi på sykestua, og det ble kjærkommen anledning for moro.”
_
Foto av legesenterets fasade tilhører familien Torp.
Wikipedia / Helge Eivind Torp
67-årige H.E. Torp tok doktorgraden med glans.
(Foto: Olav Hansen, Hamar Arbeiderblad, 15. desember 1986)

KafÉ TORP
I 2014 var legesenterdriften i huset historie, og det ble rom for nye driftsmuligheter. Med et ønske om åpne opp, og markere starten på en ny æra for huset, ble det åpnet en pop-up kafé i 2017 – “Kafé Torp” – i regi av Hanne Sine Andresen og Elise Knudsen.
Gode tilbakemeldinger og stor interesse ledet til fast kafédrift i bygget under ledelse av Toril Gjønnes fram til 2020. I tiden etter har det blant annet vært sommerkafé drevet av Hamar Janitsjarskole og påskekafé.
Kafédriver Toril Gjønnes utenfor Kafé Torp.
(Foto: Hamar Arbeiderblad, 12. september 2020)

ET DYNAMISK BYGG
MED ÅPNE DØRER
I dag rommer huset enkeltdager med kafedrift, selskaps- og møtelokaler og utendørs utleie av vedfyrt badstue. I 2. et. leies det ut lokaler til forskjellige helserelaterte virksomheter og her befinner det seg også et kurs- og møterom for utleie.
TORP har vyer om å skape et samlende rom som formes med og for alle besøkende, leietakere, frivillige og bidragsytere, et sted som legger til rette for mangfoldige, helsebringende og berikende møter mellom mennesker, natur og kultur i et bærekraftig perspektiv – også sosial bærekraft.
Vi er opptatt av samarbeid, å være tilstede i tiden og i lokalsamfunnet. Sammen med lokale aktører arrangerer vi foredrag, kurs, mat-, natur- og kulturarrangementer. På TORP kan man samles omkring de små og de store begivenhetene i livet, skape gode øyeblikk og ta del i fellesskapet – enten det er rundt bålet ved badstua, med en kaffekopp under furuene, et måltid ved langbordet inne eller med et friskt mjøsbad.
